Παραδοσιακό Ξύρισμα

To να σηκωθείς το πρωί νυσταγμένος και να ξυριστείς στα γρήγορα με ό,τι νερό έχει ζεσταθεί στον θερμοσίφωνα απέχει έτη φωτός από το να κάτσεις στην καρέκλα ενός μπαρμπέρικου και να σε ξυρίσουν με φαλτσέτα. Αν έχεις κάτσει ποτέ σε αυτή την καρέκλα θα ξέρεις για τι μιλάω. Αν όχι, ίσως ήρθε η ώρα να το δοκιμάσεις.

Και μπορεί το ξύρισμα με φαλτσέτα να σου μοιάζει τόσο παλιακό όσο και η σκονισμένη Aqua Velva στο ντουλάπι του παππού σου, αλλά η αίσθηση φρεσκάδας και αναζωογόνησης όταν σηκώνεσαι από την καρέκλα του μπαρμπέρη είναι πρωτόγνωρη. Και ποιος είπε ότι δεν σου αξίζει μια τέτοια 100% ανδρική περιποίηση;

 

Η σωστή φαλτσέτα

Το ξυράφι που φόβιζε κόσμο έχει αντικατασταθεί πλέον από πιο σύγχρονες φαλτσέτες που έχουν τη δυνατότητα να αλλάζουν λεπίδα σε κάθε ξύρισμα ώστε ο κάθε ένας που κάθεται στην καρέκλα να δέχεται περιποίηση με το δικό του ξυράφι. Κάθε ξύρισμα ξεκινάει με ένα χέρι στη φορά των τριχών. Αν ο πελάτης θέλει κόντρα ξύρισμα, γίνεται και δεύτερο χέρι, αυτή τη φορά κόντρα. Το ξυράφι απολυμαίνεται πριν το ξύρισμα σε αποστειρωτικό υγρό.

 

 

Η εναλλαγή κρύας και ζεστής πετσέτας

Πολύ σημαντικό για το ξύρισμα είναι να βρεθεί το δέρμα σου σε κατάλληλη θερμοκρασία. Έτσι αρχικά χρησιμοποιείται μια ζεστή πετσέτα για να ανοίξουν οι πόροι και να μαλακώσει η επιδερμίδα. Μετά το facial scrub (για το οποίο θα διαβάσεις παρακάτω) μπαίνει κι άλλη ζεστή πετσέτα για να καθαριστούν τα υπολείμματα του scrub πριν μπει η κρέμα ξυρίσματος. Μετά το ξύρισμα μπαίνει τρίτη ζεστή πετσέτα, πάλι για να καθαρίσει το πρόσωπο από τα υπολλείματα του ξυρίσματος. Στο τέλος μπαίνει κρύα πετσέτα για να κλείσουν οι πόροι και να καταπραϋνθεί το δέρμα από τυχόν ερεθισμούς. Τέσσερις πετσέτες λοιπόν, τρεις ζεστές και μία κρύα είναι απαραίτητες για την βέλτιστη περιποίηση του δέρματός σου. Κάθε πετσέτα μένει στο πρόσωπό σου 1-2 λεπτά.

 

 

 

Τα προϊόντα του ειδικού

Ο παππούς σου έπαιρνε σαπούνι και με λίγο νερό έφτιαχνε τον αφρό του. Εν έτει 2014 υπάρχουν ειδικά προϊόντα για το δέρμα σου και το ξύρισμα με φαλτσέτα. Το Facial scrub, το οποίο μπαίνει, μετά την πρώτη ζεστή πετσέτα, για την απολέπιση της επιδερμίδας σε πρώτο στάδιο και την προετοιμασία της ώστε το ξυράφι να γλυστράει και να αποφευχθούν οι ερεθισμοί. Μετά την δεύτερη πετσέτα μπαίνει η κρέμα ξυρίσματος (Super close save formula), την οποία απλώνουν ομοιόμορφα σε κυκλικές κινήσεις με πινέλο ώστε να βγουν όλες οι τρίχες προς τα έξω και να εξαλειφθεί ο κίνδυνος του να γυρίσει κάποια τρίχα προς τα μέσα. Η κρέμα ξυρίσματος πρέπει να έχει την κατάλληλη αναλογία νερού και προϊόντος ώστε να δημιουργηθεί η επιθυμητή υφή.

Μετά το ξύρισμα μπαίνει After Shave Balsam (χωρίς αλκοόλη), το οποίο προστατεύει κυρίως την επιδερμίδα από βακτήρια και μολύνσεις. Τέλος, χρησιμοποιούμε μια κρέμα ενυδάτωσης (Oil free moisturizer) για να ενυδατωθεί η επιδερμίδα και να προσλάβει όλα τα στοιχεία προστασίας του δέρματος που έχουν αφαιρεθεί κατά το ξύρισμα.