Μανικιούρ-Πεντικιούρ

Τα spa είναι ένα ακόμη από τα πολλά πράγματα που οι γυναίκες έκλεψαν από τους άντρες . Πριν αρχίσεις να φωνάζεις, ας δούμε λίγο τι λέει η ιστορία: Τα spa υπήρχαν από πάντα (υπό μορφή λουτρών) και για πολλά χρόνια ήταν αποκλειστικό αντρικό προνόμιο. Μέσα στην Proud to be Greek λίστα σου μπορείς να προσθέσεις και αυτό, καθώς τα πρώτα spa έχουν καταγραφεί στην Κνωσό, τη Σαντορίνη και τη Σπάρτη. Οι ιαματικές πηγές της Αιδηψού (όπου σήμερα βρίσκεται ένα από τα καλύτερα spa της χώρας, το Thermae Sylla Spa & Wellness Hotel) αναφέρονται στα έργα του Αριστοτέλη, του Πλούταρχου και του Στράβωνα, αποδεικνύοντας πως οι αρχαίοι φιλόσοφοι το παίρνανε το λουτρό τους (και δεν ντρεπόντουσαν γι’ αυτό).

 

 

(Ρωμαϊκά μπάνια στο Bath της Αγγλίας)

Τα spa έμελλε να αποθεωθούν από τους ρωμαίους, οι οποίοι εκμεταλλεύονταν  τις φυσικές πήγες όπου τις έβρισκαν και έστησαν αμέτρητα ρωμαϊκά λουτρά στις αποικίες της αυτοκρατορίας, όπως στο Bath της Αγγλίας, το Vichy της Γαλλίας και το Aachen της Γερμανίας.  Όχι ότι τα παραπάνω έχουν πολλή σημασία. Δυστυχώς για εσένα, τα men’s only λουτρά έχουν εξαφανιστεί προ πολλού, μαζί με τα ρωμαϊκά όργια και τις πειθήνιες σκλάβες.

Σήμερα, ακούς spa και σκέφτεσαι γκόμενες πασαλειμμένες με πλαγκτόν και αιθέρια έλαια, εικόνα στην οποία νιώθεις πως θα ήσουν παράταιρος. Στην πραγματικότητα, όμως, οι περισσότερες θεραπείες στα σύγχρονα spa είναι unisex και, σε αρκετές περιπτώσεις, ειδικά σχεδιασμένες για άντρες. Δες τι αξίζει να δοκιμάσεις αν αποφασίσεις να επισκεφθείς κάποιο από αυτά.